Przepis
Mamy w rodzinie taką tradycję, że na Święta Bożego Narodzenia zawsze robimy pierniczki (i czasami na Walentynki – w końcu każdy powód jest dobry, żeby spałaszować słodkie cynamonowe serduszko). Włączamy płytę z piosenkami świątecznymi i kolędami i nucąc cichutko pod nosem albo głośno wyśpiewując kolejne kawałki przygotowujemy pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek, rybek i reniferów. Kiedy zaczynamy piec cały dom wypełnia się słodkawym kuszącym zapachem. Ale najfajniejsze jest dekorowanie pierniczków. W tym roku z siostrą mało używałyśmy kolorowych posypek i perełek, ale zaszalałyśmy z kolorami lukru i zrobiłyśmy dodatkowo różowy i czerwony. I tak powstał Rudolf – czerwononosy renifer - w wersjach kilkunastu oczywiście. Zabawa niesamowita!
I to są właśnie moje przygotowania do Świąt. Wtedy czuję ich atmosferę – w zapachu cynamonu i mandarynek, w migoczących lampkach na tarasie, w piosenkach świątecznych dochodzących z radia. I to uwielbiam!
Składniki na 50 małych pierniczków:
· 75 g masła
· 1 małe jajko
· 275 g mąki pszennej
· 50 g miodu
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
· 100 g brązowego cukru (z białym też dobre wychodzą)
· 1 łyżka cynamonu
Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dodać masło i utrzeć razem. W oddzielnym naczyniu wymieszać miód z jajkiem, a następnie dodać do wcześniejszej masy i starannie wymieszać. Wyrobić ciasto, włożyć do foliowej torebki i pozostawić w lodówce na ½ h.
Oprószyć stół i wałek mąką i rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wyciąć foremkami pierniczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15÷20 min.
Po ostygnięciu, pierniczki można polukrować i ozdobić.
Lukier biały:
· 100 g cukru pudru
· 1 łyżka gorącej wody
Lukier czekoladowy:
· 100 g cukru pudru
· 1 łyżka gorącej wody
· 25 g gorzkiego kakao
Lukier czerwony:
· 100 g cukru pudru
· 1 łyżka soku z buraka
Lukier różowy:
· 100 g cukru pudru
· 1 łyżka gorącej wody
· 1 łyżeczka soku z buraka
Jeżeli lukier zgęstnieje, trzeba go rozcieńczyć gorącą wodą. Po ozdobieniu pierniczki muszą trochę poleżeć, żeby lukier zastygł.
Smacznego!