Przepis
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 ½ szklanki mąki, 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 1 ¼ szklanki mleka, 1 jajko, 3 łyżki roztopionego masła
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W środku sypkiej mieszaniny zrób otwór (tak jak w przypadku ciasta na pierogi) i wlej tam mleko, roztopione masło i wbij jajko. Dobrze zmiksuj całość, aż osiągnie gładką konsystencję.
Połóż patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Wylej na nią część ciasta (ok. ¼ szklanki na każdego naleśnika) i smaż dopóki naleśnik z obu stron nie nabierze lekko brązowej barwy.
Podawaj na gorąco, najlepiej z syropem klonowym :) Smacznego!