Śledź pod pierzynką

Beata
12.12.2014 21:27
Śledź pod pierzynką

Przepis

Składniki (na cztery porcje):

4 matjasy

2 duże marchewki

4 średnie ziemniaki

1 cebula

4 jajka

6 łyżek majonezu

sól, pieprz

Warzywa gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo. Śledzia moczymy w czasie gotowania w wodzie, a następnie siekamy drobno. Bardzo drobno kroimy cebulę. Mieszamy śledzia i cebule z 2 łyżkami majonezu. W foremki lub miseczki wykładamy je na pierwszą warstwę. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, solą i pieprzem. Układamy kolejną warstwę. Z marchwią postępujemy jak z ziemniakami i układamy kolejną warstwę. Na koniec ścieramy jajka na małej łezce jako ostatnią warstwe. Dekorujemy według uznania. U mnie odrobina majonezu, kawałek śledzia i listek natki pietruszki.