Zielony świąteczny sernik korzenny

Krzysztof
Ciasta
07.12.2014 11:31
Zielony świąteczny sernik korzenny

Przepis

Składniki na zielony sernik:

1 kg twarogu z wiaderka

6 jajek w temperaturze pokojowej

60 g masła w temperaturze pokojowej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki aromatu waniliowego

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

2 łyżeczki przyprawy korzennej

szczypta soli

zielony barwnik w proszku*

Składniki na płynną polewę:

4 łyżki mleka w proszku

40 g masła

100 ml śmietanki 36%

2 łyżeczki aromatu waniliowego

2 czubate łyżki cukru pudru

srebrne kuleczki cukrowe

PRZYGOTOWANIE: 60 MIN

CHŁODZENIE: 10 H

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy serową masę.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, a na najniższej półce umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą - dzięki temu sernik będzie płaski jak deska i równomiernie się upiecze. Sernik pieczemy 50-60 minut (do momentu, aż wierzch będzie sprężysty). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.

3. Gdy sernik jest już schłodzony, przygotowujemy polewę. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki na polewę (oprócz cukrowych kuleczek) i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

4. Polewę wylewamy na sernik, dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)