Przepis
Składniki na zielony sernik:
1 kg twarogu z wiaderka
6 jajek w temperaturze pokojowej
60 g masła w temperaturze pokojowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli
zielony barwnik w proszku*
Składniki na płynną polewę:
4 łyżki mleka w proszku
40 g masła
100 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 czubate łyżki cukru pudru
srebrne kuleczki cukrowe
PRZYGOTOWANIE: 60 MIN
CHŁODZENIE: 10 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy serową masę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, a na najniższej półce umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą - dzięki temu sernik będzie płaski jak deska i równomiernie się upiecze. Sernik pieczemy 50-60 minut (do momentu, aż wierzch będzie sprężysty). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.
3. Gdy sernik jest już schłodzony, przygotowujemy polewę. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki na polewę (oprócz cukrowych kuleczek) i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
4. Polewę wylewamy na sernik, dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! :)
Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)