- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Herbatnikowy spód
200 gram ciemnych herbatników
100 gram margaryny
Ser:
1,20 kg sera białego twarogowego
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 mały jogurt naturalny (180 gram)
200 gram śmietany 18 %
6 jajek
2 łyżki rodzynek
1 łyżka suszonej żurawiny
kilka kropli olejku cytrynowego
Dodatkowo:
czekolada deserowa do polania sernika
2 łyżki mleka
Przepis
1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki.
2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni.
3. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy dekoracyjnie sernik.