Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami

Ewelina
Obiad
18.10.2014 9:17
Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami

Przepis

gulasz wołowy z suszonymi pomidorami

Uwielbiam wołowe gulasze, jednak wysoka cena tego mięsa często mnie skutecznie zniechęca do kupna, ale raz na jakiś czas... :) Potrawa jest aromatyczna, pełna smaku, pyszna.

0,7 kg chudej wołowiny

6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie oliwnej

1 średnia cebula

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)

2 - 3 ząbki czosnku

sól, pieprz

szczypta lub dwie ostrej papryki

papryka słodka

ewentualnie 3 łyżki oliwy z pomidorów

ewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu

Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju ( można dodać 3 łyżki oliwy z pomidorów), kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).

Pomidory pokroić na mniejsze części, w połowie gotowania mięsa wrzucić je do gulaszu, uzupełnić wywar do pożądanej ilości, gotować jeszcze około 20 minut.

Pod koniec ewentualnie doprawić i zagęścić mąką.