Gulasz wołowy z ziemniaczkami

Krzysztof
Obiad
30.09.2014 13:03
Gulasz wołowy z ziemniaczkami

Przepis

Składniki:

1/2 kg wołowiny

1 cebula

1 łyżka przecieru pomidorowego

bulion drobiowy lub warzywny

sól i pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

smalec

koperek

ziemniaczki z wody

Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na smalcu (nie używam oleju bo daje nieciekawy smak). Cebulę kroimy w piórka i szklimy na osobnej patelni. Wszystko razem wrzucamy do garnka zalewamy bulionem (ok 1 litra) i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dusimy ok 1 godzimy po czym przyprawiamy i dusimy jeszcze ok 1/2 godziny ( dla mnie gulasz i tak jest najsmaczniejszy na następny dzień). Podajemy z ziemniaczkami z wody, pampuchami lub kluskami wszelkiego rodzaju. Smacznego!