Leniwy dzień, leniwe kluski

Dagmara
Obiad
24.11.2014 15:35
Leniwy dzień, leniwe kluski

Przepis

Składniki dla dwóch osób:

230 g twarogu półtłustego

1/2-3/4 szklanki mąki

1 jajko

szczypta soli

+do podania:

bułka tarta, masło, cukier

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub przecieramy przez sitko. W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego! :)

Po więcej przepisów zapraszam na blog :)