Przepis
Składniki dla dwóch osób:
230 g twarogu półtłustego
1/2-3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
+do podania:
bułka tarta, masło, cukier
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub przecieramy przez sitko. W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego! :)
Po więcej przepisów zapraszam na blog :)