Klasyczny torcik śmietanowiec

Krzysztof
Ciasta
14.03.2015 9:46
Klasyczny torcik śmietanowiec

Przepis

BISZKOPT

forma 34 x 24 cm

6 jajek - oddzielić białka od żółtek

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.

Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt prostokątnego torcika nożem o wymiarach 8 cm na 4 cm . Oczywiście możesz wyciąć wielkość jaka ci odpowiada .

KREM ŚMIETANKOWY

50 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

esencja waniliowa

Śmietanę ubijamy z cukrem dodając wanilię

DODATKOWO DO DEKORACJI

kilka jagód oraz truskawek

1 łyżka startej czekolady

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

cukier puder

Po wykrojeniu prostokątnego torcika dzielimy go na trzy części na jednej kładziemy krem , następnie biszkopt znów krem i biszkopt . Górną i boczne części biszkoptu dekorujemy resztą śmietany , owocami ,starta czekoladą,skórką z cytryny oraz cukrem pudrem .

Czekoladę wysypałam na talerz , po czym delikatnie nożem "popchnęłam" ją w kierunku ciasta i tak powstała piekna dekoracja .