Przepis
Składniki:
400g płatków owsianych
200g twardego masła
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
Litrowy słoik uprażonych jabłek
Wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę masło połączyć z płatkami owsianymi, dodać miód i masło orzechowe. Wszystko razem zagnieść, w razie potrzeby dosypać płatków, uformować w kulę i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu 3/4 ciasta wyłożyć na spód blachy i rozprowadzić równomiernie palcami. Wstawić do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C na około 30-40 min.
Następnie na podpieczony spód wyłożyć równomiernie jabłka. Pozostałym ciastem przykryć jabłka i zapiec w piekarniku do momentu, aż ciasto nabierze kolorów. Voila!
Masło orzechowe:
Do zmielonych maszynką do mięsa orzechów dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wymieszać. Przechowywać w lodówce.