Szynka- fasola szparagowa- mleczko kokosowe= połączenie idealne

Marta
Obiad
13.08.2014 12:59
Szynka- fasola szparagowa- mleczko kokosowe= połączenie idealne

Nie mniej jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, zwłaszcza gdy wyszło ono takie smaczne:P Składniki: - 50-60 dkg szynki wieprzowej - 50-60 dkg fasolki szparagowej (użyłam żółtej) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 duża cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 czubata łyżeczka curry - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki imbiru - 2 listki laurowe - 2 ziarna ziela angielskiego - 1-2 łyżki oleju rzepakowego - 1 czubata łyżeczka mąki - sól i pieprz do smaku W teflonowym garnku zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulkę doprawiając ją od razu solą i pieprzem, na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek- całość krótko razem smażyłam do momentu uwolnienia się aromatu z czosnku. Do ugotowanego i miękkiego mięsa dodałam mleczko kokosowe, które zaprawiłam mąką, by sos lekko zgęstniał (do małego słoiczka wlałam trochę mleczka i dodałam mąkę, mocno potrząsałam zakręconym słoiczkiem, by zawartość dobrze się wymieszała). Gotowałam ją na parze dosłownie kilka minut, by nie rozpadła się potem w sosie, w którym i tak dojdzie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://taste-eat.blogspot.com/2014/08/szynka-fasola-szparagowa-mleczko.html