Przepis
Składniki:
6 pomarańczy
80 g posiekanych migdałów
6 łyżeczek żelatyny
500 g białej czekolady
400 ml śmietany 30%
1 torebka cukru wanilinowego
20 g płatków migdałów
30 g posiekanej pistacji
kilka kropli aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów do dekoracji góry)
Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy do misek, dekorujemy pozostałymi pomarańczami, pistacjami i migdałami.
Mus wkładamy na ok 3 h do lodówki.