Mus Świąteczny - Najlepszy!

Krzysztof
Przepisy
04.12.2014 9:18
Mus Świąteczny - Najlepszy!

Przepis

Składniki:

6 pomarańczy

80 g posiekanych migdałów

6 łyżeczek żelatyny

500 g białej czekolady

400 ml śmietany 30%

1 torebka cukru wanilinowego

20 g płatków migdałów

30 g posiekanej pistacji

kilka kropli aromatu migdałowego

Przygotowanie:

Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów do dekoracji góry)

Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy do misek, dekorujemy pozostałymi pomarańczami, pistacjami i migdałami.

Mus wkładamy na ok 3 h do lodówki.