Przepis
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :)
porcja na ok 160 pierników
Składniki:
200 g masła
550 g miodu
250 g cukru
1200 g mąki
1 opakowanie przyprawy di piernika
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Pierniczki pieczemy w 180 C przez 12-15 minut.