Pyszna pieczeń z mięsa mielonego

Ewelina
27.08.2013 21:06
Pyszna pieczeń z mięsa mielonego

Przepis

Składniki:

- 3 duże cebule

- 1 kg świeżo zmielonej szynki wieprzowej

- szklanka bułki tartej

- 1 surowe jajko

- 2 łyżki Maggi

- 4 jajka na twardo

- 200 g boczku wędzonego

Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na maśle lub smalcu, aż stanie się lekko złocista. Mięso wymieszać z surowym jajkiem, szklanką bułki tartej i cebulą, skropić Maggi (lub inną przyprawą tego typu). Połowę masy mięsnej wyłożyć do formy, zrobić w środku wgłębienie i wyłożyć w rządku jajka ugotowane na twardo. Przykryć drugą porcją mięsa, docisnąć, obłożyć pokrojonym na plastry boczkiem - plastry zawinąć dobrze pod spód, żeby nie wyginały się w czasie pieczenia w górę. Piec w 200 stopniach przez godzinę, podawać z pieczonymi ziemniakami.