Przepis
Celowo wybrałam:
- brokuł i kalafior ponieważ te warzywa zawierają dużą ilość witaminy C, wapnia, magnezu i potasu. Z uwagi na niską zawartość energetyczną świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających.
- fasolkę szparagową ponieważ jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Ponadto, podobnie jak kalafior i brokuł można ją zaliczyć do warzyw doskonale sprawdzających się w diecie odchudzającej ze względu na wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny.
-zielony groszek jest kopalnią błonnika, który doskonale poprawia pracę układu pokarmowego, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy a ponadto kwas nikotynowy, który pomaga w redukcji cholesterolu
Ponadto:
ziemniaczki w karmelu (przepis)
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
sól
Wykonanie:
Kalafior, brokuł i fasolkę ugotowałam w garnku z wkładką do gotowania na parze. Jeśli nie macie takiego garnka, warzywa należy ugotować tak, żeby się nie rozgotowały i zachowały jędrność, czyli krótko. Kalafior około 10 minut, brokuł 3 minuty, fasolka 15 minut (od momentu zagotowania). Najlepiej sprawdzić czy warzywa są ugotowane. Trudno trzymać się ściśle określonego czasu, bo to zależy od warzyw.
Na półmisku ułożyłam warzywa. Polałam masłem z bułką tartą. Dodatkowo dla przełamania smaku dodałam ziemniaczki w karmelu.