Przepis
SKŁADNIKI:
100 gram pokruszonych wafelków orzechowych
150 gram uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych
200 gram nutelli
200 gram gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Wafle drobno pokruszyć, orzechy posiekać lub zmielić (niezbyt drobno) w blenderze. Wafelki, orzechy i nutellę wymieszać w misce. Odstawić na godzinę do lodówki.
Masę nabierać łyżeczką i w dłoniach formować kulki, utworzone trufle ponownie wstawić na ok 1 godzinę do lodówki. (gdyby się nie lepiły dodać jeszcze nutteli, lub gdyby były za bardzo lepiące dodać wafli)
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Maczać każdą truflę w czekoladzie i wyjmować za pomocą widelczyka na talerz wyłożony pergaminem. Obtoczone w czekoladzie trufle przechowywać w lodówce
Z podanych proporcji wychodzi ok 30 trufli (w zależności jaką wielkość będziemy robić).
Smacznego!