Przepis na domowe Ferrero Rocher

Krzysztof
Przepisy
14.11.2013 7:54
Przepis na domowe Ferrero Rocher

Przepis

SKŁADNIKI:

100 gram pokruszonych wafelków orzechowych

150 gram uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych

200 gram nutelli

200 gram gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Wafle drobno pokruszyć, orzechy posiekać lub zmielić (niezbyt drobno) w blenderze. Wafelki, orzechy i nutellę wymieszać w misce. Odstawić na godzinę do lodówki.

Masę nabierać łyżeczką i w dłoniach formować kulki, utworzone trufle ponownie wstawić na ok 1 godzinę do lodówki. (gdyby się nie lepiły dodać jeszcze nutteli, lub gdyby były za bardzo lepiące dodać wafli)

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Maczać każdą truflę w czekoladzie i wyjmować za pomocą widelczyka na talerz wyłożony pergaminem. Obtoczone w czekoladzie trufle przechowywać w lodówce

Z podanych proporcji wychodzi ok 30 trufli (w zależności jaką wielkość będziemy robić).

Smacznego!