Przepis
Składniki:
0,5kg schabu bez kości
bułka tarta
pęczek natki pietruszki
1 żółtko
120g mozzarelli tartej
120g sera cheddar
sól, pieprz
olej do smażenia
Mięso pokrój jak na kotlety, rozbij tłuczkiem z obu stron. Do miseczki wsyp łyżkę bułki tartej, żółtko jaja, posiekany drobno pęczek natki pietruszki oraz sery: tartą mozzarellę i drobno pokrojony lub utarty cheddar. Farsz wymieszaj, a nawet możesz lekko ugnieść w dłoni. Mięso posól i popieprz. Na każdy kotlet nałóż porcję farszu (1-2 łyżek), zaczynając od brzegu. Zwiń/ zroluj zawijas tak aby wygladem przypominał walec czy gotowy kotlet devolay. Jeśli zwinięty zacznie się otwierać możesz spiąć go za pomocą wykałaczki. Rozgrzej patelnię z olejem. Zawijasy usmaż z wszystkich stron na rumiano. Gotowe