FASZEROWANE ZAWIJASY SCHABOWE

Krzysztof
Obiad
08.11.2014 8:37
FASZEROWANE ZAWIJASY SCHABOWE

Przepis

Składniki:

0,5kg schabu bez kości

bułka tarta

pęczek natki pietruszki

1 żółtko

120g mozzarelli tartej

120g sera cheddar

sól, pieprz

olej do smażenia

Mięso pokrój jak na kotlety, rozbij tłuczkiem z obu stron. Do miseczki wsyp łyżkę bułki tartej, żółtko jaja, posiekany drobno pęczek natki pietruszki oraz sery: tartą mozzarellę i drobno pokrojony lub utarty cheddar. Farsz wymieszaj, a nawet możesz lekko ugnieść w dłoni. Mięso posól i popieprz. Na każdy kotlet nałóż porcję farszu (1-2 łyżek), zaczynając od brzegu. Zwiń/ zroluj zawijas tak aby wygladem przypominał walec czy gotowy kotlet devolay. Jeśli zwinięty zacznie się otwierać możesz spiąć go za pomocą wykałaczki. Rozgrzej patelnię z olejem. Zawijasy usmaż z wszystkich stron na rumiano. Gotowe