Przepis
Sałatka z kaszy perłowej z wędzonym kurczakiem
Zawsze kiedy zostaje mi z obiadu ugotowana kasza, staram się ją zagospodarować w jakiejś sałatce. Tym razem połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Sałatka przestała sobie przez noc w lodówce, zmacerowała się, a na drugi dzień posłużyła jako drugie śniadanie w pracy. Pyszna i zdrowa :)
Sałatka z kaszy perłowej z wędzonym kurczakiem
Składniki:
2 szklanki ugotowanej na sypko jęczmiennej kaszy mazurskiej perłowej grubej
wędzona ćwiartka kurczaka
kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
1/3 dużej czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
pomidor
sól
pieprz
łyżka oleju
Wykonanie:
Pora obrałam, pokroiłam w pół-plasterki, włożyłam do sitka i przelałam wrzątkiem. Pomidora nacięłam na krzyż na czubku, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki, pokroiłam w kosteczkę. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w kosteczkę. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Mięso oddzieliłam od kości i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieściłam w misce, wymieszałam z olejem i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.