Przepis
SKŁADNIKI:
6 dużych młodych ziemniaków
300 gram mięsa mielonego
przecier pomidorowy z kartonika
mała cukinia
pół papryki czerwonej
cebula
sól
pieprz
cukier
zioła prowansalskie
oliwa
ser
natka pietruszki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie w środku. Podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z mięsem. Kroimy cukinię i paprykę w kostkę, dodajemy do mięsa. Smażymy na małym ogniu. Dodajemy 250 ml przecieru pomidorowego. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, połową łyżeczki cukru oraz łyżką ziół prowansalskich.
Ziemniaki po ugotowaniu chwile studzimy. Kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką środek. Nakładamy farsz do środka. Posypujemy startym serem i wstawiamy na 180 stopni do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pietruszką.