Pieczone ziemniaki

Ewelina
Przepisy
05.08.2014 10:06
Pieczone ziemniaki

Przepis

SKŁADNIKI:

6 dużych młodych ziemniaków

300 gram mięsa mielonego

przecier pomidorowy z kartonika

mała cukinia

pół papryki czerwonej

cebula

sól

pieprz

cukier

zioła prowansalskie

oliwa

ser

natka pietruszki

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie w środku. Podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z mięsem. Kroimy cukinię i paprykę w kostkę, dodajemy do mięsa. Smażymy na małym ogniu. Dodajemy 250 ml przecieru pomidorowego. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, połową łyżeczki cukru oraz łyżką ziół prowansalskich.

Ziemniaki po ugotowaniu chwile studzimy. Kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką środek. Nakładamy farsz do środka. Posypujemy startym serem i wstawiamy na 180 stopni do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pietruszką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną