Smażone ziemniaki tymiankowo - bazyliowe z czosnkiem

Bez Cebuli

Obiad

23.07.2015 11:32

Smażone ziemniaki tymiankowo - bazyliowe z czosnkiem

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- pół kg ziemniaków

- kilka nieobranych ząbków czosnku

- pół łyżeczki tymianku, bazylii i soli

- olej do smażenia (ja wybrałam rzepakowy tłoczony na zimno)

Przepis

1. Przygotowanie zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków na ćwiartki. Następnie płuczemy je i odstawiamy na chwilę, aby obeschły.

2. Na patelni rozgrzewamy olej (musi być go tyle, aby pokrył całe dno patelni) i przekładamy do niej ziemniaki. Każdy ziemniak musi dotykać dna patelni, a więc użyjcie naczynia odpowiedniej wielkości.

3. Ziemniaki ustawiamy na średni ogień i smażymy pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

4. Po 20 minutach dodajemy całe, nieobrane ząbki czosnku oraz doprawiamy tymiankiem, bazylią i solą.

5. Smażymy kolejne 20 minut już bez przykrycia, co jakiś czas obracając ziemniaki, aby zrumieniły się z każdej strony.

6. Na końcu smażenia próbujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy.