- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- pół kg ziemniaków
- kilka nieobranych ząbków czosnku
- pół łyżeczki tymianku, bazylii i soli
- olej do smażenia (ja wybrałam rzepakowy tłoczony na zimno)
Przepis
1. Przygotowanie zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków na ćwiartki. Następnie płuczemy je i odstawiamy na chwilę, aby obeschły.
2. Na patelni rozgrzewamy olej (musi być go tyle, aby pokrył całe dno patelni) i przekładamy do niej ziemniaki. Każdy ziemniak musi dotykać dna patelni, a więc użyjcie naczynia odpowiedniej wielkości.
3. Ziemniaki ustawiamy na średni ogień i smażymy pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Po 20 minutach dodajemy całe, nieobrane ząbki czosnku oraz doprawiamy tymiankiem, bazylią i solą.
5. Smażymy kolejne 20 minut już bez przykrycia, co jakiś czas obracając ziemniaki, aby zrumieniły się z każdej strony.
6. Na końcu smażenia próbujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy.