Nietypowa sałatka

Ewelina
Sałatki
02.12.2014 13:05
Nietypowa sałatka

Przepis

Sałatka z makrelą na carpaccio z pieczonych buraków

Zamiast zrobić sałatkę warzywną, wymieszaną i pięknie udekorowaną, postanowiłam przygotować bardziej dekoracyjną przystawkę. Za podstawę posłużyło mi carpaccio z buraczków, a reszta to fantazja.

Składniki

(na dwie porcje):

makrela wędzona

1 mała cebula

3 ogórki z zalewy musztardowej (lub konserwowe)

mała puszka mieszanki meksykańskiej lub kukurydzy

carpaccio z 2 pieczonych buraków

serek Philadelphia (lub inny kremowy)

serek feta (1/2 opakowania)

roszponka

kiełki rzodkiewki

pomidor

1 jajko ugotowane na twardo

oliwa

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól i pieprz

Wykonanie:

Dzień przed zrobieniem sałatki przygotowałam buraki do carpaccio:

Buraczki umyłam, skropiłam oliwą, przyprawiłam solą i pieprzem, zawinęłam w srebrną folię i wstawiłam do piekarnika na około 1,5 godziny. Można sprawdzić patyczkiem, czy buraczki są dosyć miękkie. Wystudziłam. Pozostawiłam do następnego dnia.

Buraki obrałam ze skórki. Pokroiłam w bardzo cieniutkie plasterki.

Makrelę obrałam ze skóry i pozbyłam ją ości. Cebulę posiekałam. Ogórki pokroiłam w drobną kosteczkę. Mieszankę z puszki odcedziłam z zalewy.

Makrelę, cebulę, ogórek i łyżkę serka delikatnie wymieszałam, przyprawiłam pieprzem.

Ser feta rozdrobniłam na kawałki.

Na talerzykach, na listkach roszponki rozłożyłam promieniście plasterki buraczków. Na zewnątrz wyłożyłam serek feta. Całość polałam łyżeczką oliwy wymieszaną z octem balsamicznym. Środek buraczków posmarowałam łyżeczką serka Philadelphia.

W okrągłej foremce (ring) ułożyłam warstwami mieszankę meksykańską, plaster pomidora, pastę z makreli. Lekko docisnęłam i przeniosłam na carpaccio. Przykryłam roszponką. Położyłam plaster jajka i całość obsypałam kiełkami rzodkiewki.

Jest to moja kompozycja, która powstawała w trakcie jej przygotowywania. Oczywiście możecie użyć swoje ulubione składniki. Ta sałatka to po prostu fantazja, więc fantazjujcie i róbcie swoje sałatki z ulubionych składników a ja życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...