Przepis
Składniki:
225 g czekolady ciemnej gorzkiej (wystarczy 50% kakao)
200 g masła
150 g mąki pszennej
450 g brązowego cukru (trzcinowego)
100 g zmielonych migdałów
szczypta soli
100 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jaj
200 g Crème frâiche (lub gęstego jogurtu greckiego)
150 g czekolady rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia
i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce.
Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą.
Ubijamy.
Następnie dodajemy po łyżce wymieszane w misce suche składniki
i ciagle ubijamy do połączenia się.
Dodajemy Crème frâiche, krótko ubijamy.
Na sam koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady.
Mieszamy łyżką i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 36 cm),
wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.
Wierzchni blat nasączamy 4-5 łyżkami wody.
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 3
Krem:
600 g serka kremowego (soft cheese typu Philadelphia)
350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
50 g cukru pudru
Serek i masło umieszczamy w misie miksera.
Ucieramy, stopniowo dodając cukier.
Dodatkowo:
150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie)
200 g orzeszków w czekoladzie
Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.
Wykonanie:
Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim, nasączonym blatem.
Nakładamy pozostały krem.
Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie pokrojoną czekoladą.