Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i orzeszkami

Krzysztof
Ciasta
13.10.2014 8:28
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i orzeszkami

Przepis

Składniki:

225 g czekolady ciemnej gorzkiej (wystarczy 50% kakao)

200 g masła

150 g mąki pszennej

450 g brązowego cukru (trzcinowego)

100 g zmielonych migdałów

szczypta soli

100 g kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

6 jaj

200 g Crème frâiche (lub gęstego jogurtu greckiego)

150 g czekolady rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia

i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce.

Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą.

Ubijamy.

Następnie dodajemy po łyżce wymieszane w misce suche składniki

i ciagle ubijamy do połączenia się.

Dodajemy Crème frâiche, krótko ubijamy.

Na sam koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady.

Mieszamy łyżką i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 36 cm),

wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.

Wierzchni blat nasączamy 4-5 łyżkami wody.

Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 3

Krem:

600 g serka kremowego (soft cheese typu Philadelphia)

350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków

50 g cukru pudru

Serek i masło umieszczamy w misie miksera.

Ucieramy, stopniowo dodając cukier.

Dodatkowo:

150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie)

200 g orzeszków w czekoladzie

Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu.

Przykrywamy drugim, nasączonym blatem.

Nakładamy pozostały krem.

Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie pokrojoną czekoladą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną