… Składniki: 4 jajka 250 g masła ( można zastąpić margaryną ) 125 ml mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru ( dla mnie wystarczająca ilość to 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy ponadto: 3-4 gruszki ( użyłam odmiany Konferencja ) 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu A jak traficie na kawałek z gruszką i miodowymi orzechami, poczujecie się jak w niebie Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych ( świetnie nadaje się do tego łyżka do lodów ) Ciasto wlać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy na tartę. Sposób wykonania: W garnku rozpuścić masło, cukier, cukier wanilinowy. Można podać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Niezwykle proste w przygotowaniu, rodzaj murzynka, a dodatki sprawiły, ze smakuje wykwintnie. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, nakryć go folią aluminiową. Cały czas miksując połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.