Kryzysowy murzynek bez jajek, mleka i masła

Krzysztof
Fit
12.11.2014 12:24
Kryzysowy murzynek bez jajek, mleka i masła

Przepis

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm lub kwadratową blaszkę 20 x 20cm:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)

3 łyżki ciemnego kakao

1 szklanka cukru (ja użyłam trzcinowego, ale każdy inny będzie równie dobry)

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

5 łyżek oleju roślinnego

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej

1 szklanka wody

Wykonanie:

Formę do pieczenia wyłóż papierem lub matą teflonową. Wsyp do środka wszystkie suche składniki i wymieszaj dokładnie.

IMG_2768IMG_2770

Zrób w nich trzy dołki – jeden większy i dwa mniejsze. Do jednego wlej ocet, do drugiego wanilię, a do trzeciego największego olej.

IMG_2772 IMG_2773

Polej całość szklanką wody i wymieszaj dokładnie.

IMG_2774 IMG_2776

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity w jego środek będzie suchy po wyjęciu.

IMG_2790

Pozostaw w formie na kilka minut, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij na kratkę do studzenia.

Zimne ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować ulubioną polewą (ja użyłam tej z przepisu na metrowiec).

Smacznego :)