Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm lub kwadratową blaszkę 20 x 20cm:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)
3 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru (ja użyłam trzcinowego, ale każdy inny będzie równie dobry)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju roślinnego
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
1 szklanka wody
Wykonanie:
Formę do pieczenia wyłóż papierem lub matą teflonową. Wsyp do środka wszystkie suche składniki i wymieszaj dokładnie.
IMG_2768IMG_2770
Zrób w nich trzy dołki – jeden większy i dwa mniejsze. Do jednego wlej ocet, do drugiego wanilię, a do trzeciego największego olej.
IMG_2772 IMG_2773
Polej całość szklanką wody i wymieszaj dokładnie.
IMG_2774 IMG_2776
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity w jego środek będzie suchy po wyjęciu.
IMG_2790
Pozostaw w formie na kilka minut, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij na kratkę do studzenia.
Zimne ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować ulubioną polewą (ja użyłam tej z przepisu na metrowiec).
Smacznego :)