Przepis
Zupa krem z dyni 2 z brokułem -wegetariański krem z dyni
Taka końcówka sezonu dyniowego...delikatny , wegetariański krem z dyni z dodatkiem zdrowego i ukochanego brokuła. Polecam szczególnie dzieciom , nasza Zuza zjadła ze smakiem ;)
wegetariański krem z dyni
Dynia hokkaido około 50 dag ( waga po usunięciu pestek)
Marchew
Ziemniak
Brokuł
por
łyżeczka pieprzu cytrynowego
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Sól do smaku
Pół łyżeczki mieszanka z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)
Pół łyżeczki mieszanki z estragonem ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)
Pół łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
100 ml kremówki
Warzywa myję, obieram i kroję na kawałki . Dynę tylko wydrążam, skórkę zostawiam.
Do garnka wrzucam masło , podgrzewam, dodaję warzywa , czosnek w plasterkach i obsmażam stale mieszając, następnie podlewam wrzątkiem , dodaję przyprawy i gotuję do miękkości .
Ugotowaną zupę miksuję , gęstość reguluję wodą. Na koniec doprawiam do smaku i dodaję kremówkę .
Podaję z grzankami czosnkowymi.
smacznego !!!