Lasagne

Ann
Makarony
18.11.2015 15:02
Lasagne

Smacznego ;) - opakowanie makaronu typu Lasagne - 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego - 3 cebule - 2 ząbki czosnku - 500 ml przecieru pomidorowego - sól do smaku - pieprz do smaku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 2 łyżeczki cukru - bazylia do smaku - oregano do smaku - 400 g sera żółtego - sos beszamelowy - oliwa Sos beszamelowy: - litr mleka - 1/4 kostki masła - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej - 2-3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę i stale mieszać do czasu, aż zrobi nam się zasmażka. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). Szczególnie polecam jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia. Dzisiaj na obiad przygotowałam dla nas Lasagne Bolognese-chociaż smakowo przenieśliśmy się do słonecznej Italii ;) Danie jest bardzo dobre i syte, wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu i posypać resztką startego żółtego sera. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/11/lasagne.html#more