Cukiniowa carbonara - makaron

Ewelina
Makarony
16.07.2014 10:16
Cukiniowa carbonara - makaron

Przepis

Składniki (na ok 2-3 porcje):

1 cukinia

ok 150 g pokrojonego w kostkę boczku

3-4 łyżki śmietany

1 mała czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

sól, pieprz do smaku

suszone oregano i suszona bazylia do smaku

ok 200g ulubionego makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego penne)

ew. starty parmezan do posypania po wierzchu

Przygotowanie:

Na patelnie wrzucamy boczek, smażymy aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekany czosnek i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Sos prawdopodobnie będzie dość gęsty, więc proponuję dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron jest już ugotowany, odcedzony i nadal gorący, wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy sos, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Serwujemy póki gorące posypane serem.