Konfitura z czerwonej cebuli

Małgorzata
17.12.2014 16:07
Konfitura z czerwonej cebuli

Przepis

Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie wszystkim kojarzy się ze słodkimi owocami.Konfitura z cebuli to świetny, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs, wędlin i serów. Ja najbardziej lubię konfiturę z takim domowym, świątecznym pasztetem lub pieczoną wielkanocną, białą kiełbasą. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam,że nie będziecie żałować.

Składniki:

1 kg cebuli czerwonej

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina *

1/4 szklanki czerwonego octu winnego

1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego

4 łyżki rodzynek

2-3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz czarny

sól

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Trwa to około 40 minut. Dobrze jest co jakiś czas cebulę zamieszać. Następnie dodajemy rodzynki, ocet winny, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Konfiturę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.

Moje rady:

* użyłam wina cabernet sauvignon