Przepis
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
1 i 1/3 szkl. cukru
1 op cukru waniliowego
120g masła
8 jajek
1 op budyniu waniliowego z cukrem
aromat cytrynowy
opcjonalnie:
100g rodzynek
100g skórki pomarańczowej
Składniki na mus:
ok 250g jeżyn
1 tabliczka białej czekolady (100g)
2 czubate łyżki cukru
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.
Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jeżynowy mus:
Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.
Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.