Przepis
spód:
130 gramów herbatników typu petitki
240 gramów kremu czekoladowego nutella
pianka:
125 gramów mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
50 gramów gorzkiej czekolady
400 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
1 i 1/3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
dekoracja:
150 gramów białej czekolady
wiśnie kandyzowane
Herbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy, lecz czekolada ma być wciąż płynna.
Dodajemy ją do do serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.
Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy serek z czekoladą, kakao, cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.
Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.