Pianka czekoladowa

Krzysztof
Przepisy
22.06.2014 19:10
Pianka czekoladowa

Przepis

spód:

130 gramów herbatników typu petitki

240 gramów kremu czekoladowego nutella

pianka:

125 gramów mascarpone ( w temperaturze pokojowej)

50 gramów gorzkiej czekolady

400 ml śmietany kremówki 30%

5 łyżek cukru pudru

1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

1 i 1/3 łyżki żelatyny

1/3 szklanki wrzątku

dekoracja:

150 gramów białej czekolady

wiśnie kandyzowane

Herbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy, lecz czekolada ma być wciąż płynna.

Dodajemy ją do do serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.

Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy serek z czekoladą, kakao, cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.

Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną