Przepis
Skład.
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
1/3 szklanki zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych
3/4 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym
4 żółtka
1 jajko
2/3 szklanki cukru
2 serki homogenizowane waniliowe
1 szklanka mleka w proszku
1 masło roślinne (250g)
2 czekolady deserowe
Zaczynamy.
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy aby napęczniały. W tym czasie białka ubijamy, gdy będą już sztywne dodajemy cukier. Łączymy białka z żółtkami, mieszamy trzepaczką (nie miksujemy). Dodajemy przesianą mąkę, cappuccino, orzechy i ocet. Mieszamy, wylewamy na tortownicę i pieczemy przez około 40minut w temp. 180C.
Przygotowujemy krem. Żółtka i jajko z cukrem ubijamy na parze, aż masa uzyska biały kolor i stanie się gęsta (około 10minut). Masę studzimy. Miksujemy masło roślinne i stopniowo dodajemy do niego dobrze ostudzoną masę jajeczną. Następnie dodajemy stopniowo serki homogenizowane i mleko w proszku (wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę - pokojową, aby się nie zważyły). Jeżeli krem jest zbyt rzadki możemy dodać większą ilość mleka w proszku. Miksujemy całość aż krem nabierze aksamitnej, jednorodnej konsystencji.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Każdą przekładamy masą, masą smarujemy także wierzch i boki tortu. Jedną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym posypujemy nią boki tortu. Drugą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy ją na papierze do pieczenia, po czym wkładamy do lodówki na około 3-4minuty (powinna stężeć, ale nie zrobić się do końca twarda). Wówczas wyjmujemy ją z lodówki i nożem zeskrobujemy z papieru, tworząc nieregularne kształty, które wyginamy i układamy na wierzchu tortu według uznania.