Szynkowa sałatka inaczej

Ewelina
Sałatki
07.11.2014 23:23
Szynkowa sałatka inaczej

Przepis

A to przepis znaleziony w wyniku robienia porządków na dysku. Prosta i szybka sałatka podana w ciekawy sposób, może stanowić zarówno przekąskę, jak i samodzielny posiłek. Nie wiem czemu u innych sałatki podawane w muszlach makaronowych wyglądają tak elegancko. Moja za nic elegancko wygladać nie chciała, ale i tak smakowała bardzo dobrze :)

SKŁADNIKI:

makaron duże muszle – u mnie 10 sztuk

sól

3 duże plastry szynki babuni

1 gałązka selera naciowego + liście do przybrania

1/4 czerwonej papryki

2 łyżki startego na wiórki sera gouda

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki majonezu

świeżo zmielony pieprz

do przybrania garść liści insalatino

WYKONANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić i ułożyć brzuszkami do góry, żeby dobrze spłynęła woda.

Selera i paprykę umyć.

Z gałązki selera ściągnąć twarde włókna, pokroić w plasterki.

Z papryki usunąć gniazdo nasienne, drobno pokroić.

Natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, posiekać.

Szynkę pokroić w paseczki.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Łyżeczką nałożyć sałatkę do muszli, ułożyć je na liściach sałaty i liściach selera.