Przepis
A to przepis znaleziony w wyniku robienia porządków na dysku. Prosta i szybka sałatka podana w ciekawy sposób, może stanowić zarówno przekąskę, jak i samodzielny posiłek. Nie wiem czemu u innych sałatki podawane w muszlach makaronowych wyglądają tak elegancko. Moja za nic elegancko wygladać nie chciała, ale i tak smakowała bardzo dobrze :)
SKŁADNIKI:
makaron duże muszle – u mnie 10 sztuk
sól
3 duże plastry szynki babuni
1 gałązka selera naciowego + liście do przybrania
1/4 czerwonej papryki
2 łyżki startego na wiórki sera gouda
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
świeżo zmielony pieprz
do przybrania garść liści insalatino
WYKONANIE:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić i ułożyć brzuszkami do góry, żeby dobrze spłynęła woda.
Selera i paprykę umyć.
Z gałązki selera ściągnąć twarde włókna, pokroić w plasterki.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne, drobno pokroić.
Natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Szynkę pokroić w paseczki.
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Łyżeczką nałożyć sałatkę do muszli, ułożyć je na liściach sałaty i liściach selera.