Kalafior zapiekany pod beszamelem

Ewelina
Przekąski
07.11.2014 23:09
Kalafior zapiekany pod beszamelem

Przepis

Kalafior zapiekany pod serowym sosem

SKŁADNIKI:

1 duży kalafior + najmłodsze liście

2 pomidory

SOS SEROWY:

5 dag masła

1 czubata łyżka mąki pszennej

2 szklanki mleka

15 dag żółtego sera – u mnie gouda

sól

świeżo zmielony pieprz

sproszkowana słodka papryka

WYKONANIE:

Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, tak aby pozostał al dente.

Młode listki zblanszować.

Pomidora umyć, podzielić na ósemki.

Warzywa ułożyć w formie do zapiekania.

SOS:

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty.

Nie przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż zgęstnieje.

Zdjąć garnek z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Gorącym sosem zalać warzywa.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.