Przepis
Składniki na dużą blachę:
2,5 szkl. mąki
3/4 szkl. otrąb owsianych
1 szkl. cukru
3 żółtka
250 g margaryny lub masła
Margarynę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Schłodzić min. 40 minut.
Do środka:
około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek
łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru
Jabłka obrać, kroić w plastry, kawałki - jak wygodniej.
Posiekać - nie za drobno - nożem.
Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta.
3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę.
Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka.
Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę.
Piec w 170 stopniach, przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 10-15 minut.