Przepis
Składniki na ciasto:
6 jajek
200g masła
150g masy marcepanowej*
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100g cukru
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę:
1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy i łączymy ze sobą. Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozdrobnioną masą marcepanową na puszystą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli żółtka, a następnie po łyżce mąki. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
3. Na dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm (u mnie 24 cm) wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jeżeli używacie formy silikonowej upewnijcie się, czy nadaje się do tak wysokich temperatur.
4. Do formy wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy po dnie. Wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty. Najlepiej przez cały czas pilnować ciasta, bo szybko się rumieni. Wyciągamy z piekarnika, wykładamy na ciasto kolejne trzy łyżki masy, rozprowadzamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 3-4 minuty, aż do zarumienienia. Czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Po nałożeniu ostatniej warstwy pieczemy kilka minut dłużej (u mnie 6), żeby ciasto mocniej się przypiekło. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło z dodatkiem mleka. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury, a w niej umieszczamy nasze składniki na polewę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie polewamy ciasto. Ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :)