Przepis
Naleśniki Składniki:
300 g mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju + do smażenia
Farsz:
700 g mięsa wołowego
1 cebula
1 łyżka masła
dodatkowo
jajko
bułka tarta do obtoczenia
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni.
Porcja na 8-10 Naleśników
Ugotuj rosół na wołowinie, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle , nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką).
Naleśniki wypełnij farszem i zwiń, obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tarte. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem, smaż na patelni, aż zarumienią się z każdej strony.
Krokiety smakują najlepiej z ciepłym rosołem.