Przepis
Składniki: /na keksówkę 22cm/ przepis z bloga Moje Wypieki
1,25 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżki kakao
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
0,75 szklanki oleju słonecznikowego
0,5 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
0,5 łyżki winnego octu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
czerwony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce jajka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i mieszamy do połączenia składników. Składniki suche przelewamy do mokrych, mieszamy widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy sodę i mieszamy. Powstanie piana. Od tego momentu należy działać szybko :-) Pianę wlewamy do ciasta, mieszamy i przelewamy do keksówki. Pieczemy 30 minut do „suchego patyczka”.
Babka cytrynowa
Składniki: /na keksówkę 22cm/
180g maki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
170g cukru
150g stopionego masła
skórka i sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Następnie cały czas delikatnie mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, stopione masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sposób wykonania ciasta z sercem:
Pieczemy ciasto Red Velvet według powyższego przepisu. Po wystudzeniu ciasto tniemy w grube plastry i foremką w kształcie serca wycinamy wzór. Na dół wyłożonej papierem keksówki wlewamy 1,3 masy cytrynowej, na której ustawiamy jedno obok drugiego serduszka Red Velvet. Całość zalewamy reszta masy cytrynowej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 40 minut.
Lukier cytrynowy
Składniki:
6 łyżek cukru pudru
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i energicznie mieszamy. Lukrem polewamy przestudzone ciasto.