Przepis
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli i pieprzu
Farsz:
400 g kiszonej kapusty
250 g pieczarek
1/4 szklanki suszonych grzybów (zalanych wrzątkiem do 1/2 wys. szklanki)
2 duże cebule
sól, pieprz, wegeta, majeranek
1/3 łyżeczki kminku (kminek trzeba bardzo drobno posiekać!!!)
1. Jajka, mleko, mąkę, olej, sól i pieprz miksujemy dokładnie na jednolitą konsystencję, którą przecedzamy przez sitko. Masę odstawiamy na ok 20 min. W tym czasie robimy farsz.
2. Kiszoną kapustę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok 10 minut. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niej cebulę. Gdy się lekko zeszkli doprawiamy ją wegetą, majerankiem i dorzucamy do niej pieczarki. Całość podsmażamy ok 8 minut (nie dusimy!). Pieczarki muszą się zarumienić, a nie udusić.
4. Kiszoną kapustę dokładnie przecedzamy i wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niej cebulę z pieczarkami, suszone grzyby razem z wodą i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gdy farsz już jest gotowy, smażymy naleśniki, które następnie nadziewamy kapustą z grzybami. Naleśniki zwijamy na krokiety, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej ze stron.