Składniki
składniki na krokiety:
45 dkg mięsa wieprzowego np: łopatka
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 jajko
bułka tarta olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
oraz:
usmażone naleśniki
Przepis
ak zrobić krokiety
Jeżeli mamy resztki mięsa z poprzedniego obiadu to je mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeżeli takowego mięcha nie posiadamy robimy tak :
Mięso płuczemy , kroimy na kilka kawałków , przekładamy do garnka , zalewamy wodą dodajemy obrane i pokrojone w paski marchew i pietruszkę , całą cebulę i przyprawy. Nie solimy! Gotujemy aż mięso zmięknie.
Kapustę kiszoną odsączamy w rękach, przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy 25 minut. Nie solimy! Odcedzamy na durszlaku po czym mielimy w maszynce na tych samych oczkach co mięso. Zmieloną kapustkę dodajemy do mięsa , mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
Na usmażonego naleśnika nakładamy farsz ( ja nakładam 1 czubatą łyżkę) zawijamy naleśniki jak gołąbki , zamaczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. I w ten sposób robimy z każdym naleśnikiem.
Smacznego!
Zapraszam na blog :)