krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Anna
Obiad
22.03.2016 10:44
krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Składniki

składniki na krokiety:

45 dkg mięsa wieprzowego np: łopatka

1 kg kapusty kiszonej

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

2 liście laurowe

kilka ziarenek pieprzu

3-4 ziarenka ziela angielskiego

1 jajko

bułka tarta olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

oraz:

usmażone naleśniki

Przepis

ak zrobić krokiety

Jeżeli mamy resztki mięsa z poprzedniego obiadu to je mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeżeli takowego mięcha nie posiadamy robimy tak :

Mięso płuczemy , kroimy na kilka kawałków , przekładamy do garnka , zalewamy wodą dodajemy obrane i pokrojone w paski marchew i pietruszkę , całą cebulę i przyprawy. Nie solimy! Gotujemy aż mięso zmięknie.

Kapustę kiszoną odsączamy w rękach, przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy 25 minut. Nie solimy! Odcedzamy na durszlaku po czym mielimy w maszynce na tych samych oczkach co mięso. Zmieloną kapustkę dodajemy do mięsa , mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.

Na usmażonego naleśnika nakładamy farsz ( ja nakładam 1 czubatą łyżkę) zawijamy naleśniki jak gołąbki , zamaczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. I w ten sposób robimy z każdym naleśnikiem.

Smacznego!

Zapraszam na blog :)