Przepis
* przepis z drobnymi zmianami pochodzi „Mum’s baking book”
Składniki na 12 muffinów:
2 duże jajka
120ml naturalnego jogurtu greckiego
80ml oleju słonecznikowego
1 łyżka syropu klonowego
20g niesolonego masła, roztopionego
120g jasnego cukru muscovado
120g mąki pszennej
40g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
40g mielonych migdałów
30g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
Na polewę:
140ml kremówki
40g niesolonego masła
120g gorzkiej czekolady (70% kakao)
50g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
trochę posiekanego imbiru kandyzowanego do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej do misko, odstaw.
Masło, jogurt, olej, syrop klonowy, jajka oraz cukier wymieszaj niezbyt dokładnie w drugiej misce. Dodaj mąkę z proszkiem i sodą, mielone migdały oraz posiekany imbir i wymieszaj krótko.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż wyrosną, a wbity w środek patyczek będzie czysty po wyjęciu.
Wystudź na kratce.
Podczas gdy muffiny stygną, przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj drobno i umieść w miseczce. Kremówkę zagotuj z masłem i gorącą zalej posiekaną czekoladę. Poczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się roztapiać, po czym wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
Udekoruj muffiny polewą i posyp odrobiną posiekanego imbiru.
Smacznego :)