Muffiny czekoladowe z imbirem

Krzysztof
Przepisy
06.11.2014 10:56
Muffiny czekoladowe z imbirem

Przepis

* przepis z drobnymi zmianami pochodzi „Mum’s baking book”

Składniki na 12 muffinów:

2 duże jajka

120ml naturalnego jogurtu greckiego

80ml oleju słonecznikowego

1 łyżka syropu klonowego

20g niesolonego masła, roztopionego

120g jasnego cukru muscovado

120g mąki pszennej

40g ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

40g mielonych migdałów

30g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego

Na polewę:

140ml kremówki

40g niesolonego masła

120g gorzkiej czekolady (70% kakao)

50g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

trochę posiekanego imbiru kandyzowanego do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej do misko, odstaw.

Masło, jogurt, olej, syrop klonowy, jajka oraz cukier wymieszaj niezbyt dokładnie w drugiej misce. Dodaj mąkę z proszkiem i sodą, mielone migdały oraz posiekany imbir i wymieszaj krótko.

Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż wyrosną, a wbity w środek patyczek będzie czysty po wyjęciu.

Wystudź na kratce.

Podczas gdy muffiny stygną, przygotuj polewę.

Czekoladę posiekaj drobno i umieść w miseczce. Kremówkę zagotuj z masłem i gorącą zalej posiekaną czekoladę. Poczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się roztapiać, po czym wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.

Udekoruj muffiny polewą i posyp odrobiną posiekanego imbiru.

Smacznego :)