Przepis
Składniki:
ciasto
560 g mąki
250 ml mleka
50 g drożdży
100 g masła
1 łyżeczka cukru
nadzienie
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
1/4 szklanki kakao
50 g masła
50 g cukru trzcinowego
5 łyżek miodu
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłego mleka zostawić dostawić w miseczce na 15 minut, aż zaczną pracować. Na stolnicy wysypać mąkę, ciepłe mleko i roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wszystko z sobą połączyć i wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość.
W misce utrzeć masło z kakaem, cukrem i miodem dodać zblendowane migdały i orzechy.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokryć nadzieniem - zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Ostrym nożem przekroić zrolowane ciasto na pół.
Obie połówki owinąć wokół siebie, końce skleić.
Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w 190 C przez 35-45 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto możemy posypać cukrem trzcinowym ( to wersja dla lubiących słodycze)