Strucla czekoladowo - orzechowa mmm najlepsza!

Krzysztof
Przepisy
03.11.2014 7:25
Strucla czekoladowo - orzechowa mmm najlepsza!

Przepis

Składniki:

ciasto

560 g mąki

250 ml mleka

50 g drożdży

100 g masła

1 łyżeczka cukru

nadzienie

100 g orzechów laskowych

100 g migdałów

1/4 szklanki kakao

50 g masła

50 g cukru trzcinowego

5 łyżek miodu

Przygotowanie:

Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłego mleka zostawić dostawić w miseczce na 15 minut, aż zaczną pracować. Na stolnicy wysypać mąkę, ciepłe mleko i roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wszystko z sobą połączyć i wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość.

W misce utrzeć masło z kakaem, cukrem i miodem dodać zblendowane migdały i orzechy.

Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokryć nadzieniem - zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

Ostrym nożem przekroić zrolowane ciasto na pół.

Obie połówki owinąć wokół siebie, końce skleić.

Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w 190 C przez 35-45 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto możemy posypać cukrem trzcinowym ( to wersja dla lubiących słodycze)