Przepis
Pieczone łódki z farszem
Składniki na 4 porcje:
4 półbagietki (demi baguettes)
5 dużych jaj lub 7 małych
1/3 szklanki śmietanki kremówki
120g szynki lub boczku
100g sera żółtego
2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
2 łyżki szczypiorku
Wykonanie:
W bułkach wycinamy środki i lekko wydrążamy miąższ.
Szynkę lub boczek podsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z kremówką, lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser, szynkę, pokrojone w paski pomidory i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Farszem napełniamy wydrążone bułki.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20-25 minut w 170 stopniach. Kroimy i podajemy jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO!