Przepis
Tego potrzebujesz:
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki cukru pudru
łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
żółtko
Masa:
5 dag miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka
50 dag mielonego białego sera
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka cukru wanilinowego
4 łyżki drobnych rodzynek
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
żółtko do smarowania ciasta
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na sernik krakowski z bakaliami!
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Odłóż 1/4 do lodówki, resztę rozwałkuj i wyłóż nią spód prostokątnej formy.
Boki formy natłuść masłem i przylep pasek papieru do pieczenia.
Miękkie masło utrzyj z z cukrem.
Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce sera. Wsyp mąkę.
Białka ubij z cukrem wanilinowym.
Połącz z masą serową.
Bakalie oprósz łyżeczką mąki pszennej i dodaj do masy.
Całość przełóż do przygotowanej foremki.
Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż na cieście tworząc kratkę.
Żółtko wymieszaj z łyżeczką wody, posmaruj wierzch ciasta.
Sernik piecz 70-80 min w 170°C.
Ostudź i ewentualnie polukruj.