Przepis
Składniki na ciasto :
200 g margaryny lub masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki krupczatki
2 1/2 mąki tortowej
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę siekamy razem z mąkę i pozostałymi składnikami. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą.
Jedną część wkładamy do lodówki,a drugą do zamrażalnika.
Jabłka:
ok 2 kg jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
cukier do smaku (jeśli używamy budyniu bez cukru)
Jabłka obieramy i kroimy. Przekładamy na patelnię z grubym dnem,dodajemy cukier i prażymy przez około 30 do 40 minut, pod koniec dodajemy cynamon.
Budyń:
2 budynie waniliowe
800 ml mleka
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto,które było w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i nałożyć jabłka.
Na jabłka wyłożyć ugotowany budyń.
Wyjąć z zamrażalki drugą część ciasta,zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 50-55 minut.
Studzimy.