Szarlotka z budyniem

Krzysztof
04.11.2014 12:00
Szarlotka z budyniem

Przepis

Składniki na ciasto :

200 g margaryny lub masła

2 jajka

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

3/4 szklanki krupczatki

2 1/2 mąki tortowej

1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę siekamy razem z mąkę i pozostałymi składnikami. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą.

Jedną część wkładamy do lodówki,a drugą do zamrażalnika.

Jabłka:

ok 2 kg jabłek

1-2 łyżeczki cynamonu

cukier waniliowy

cukier do smaku (jeśli używamy budyniu bez cukru)

Jabłka obieramy i kroimy. Przekładamy na patelnię z grubym dnem,dodajemy cukier i prażymy przez około 30 do 40 minut, pod koniec dodajemy cynamon.

Budyń:

2 budynie waniliowe

800 ml mleka

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto,które było w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i nałożyć jabłka.

Na jabłka wyłożyć ugotowany budyń.

Wyjąć z zamrażalki drugą część ciasta,zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 50-55 minut.

Studzimy.