Sernik chałwowy z chałwową polewą

Krzysztof
Przepisy
24.10.2014 20:52
Sernik chałwowy z chałwową polewą

Przepis

SPÓD:

10 dag maślanych ciasteczek pełnoziarnistych

5 dag masła

MASA SEROWA – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej:

80 dag twarogu na sernik z wiaderka

3/4 szklanki drobnego cukru

16 g cukru wanilinowego

4 jajka rozmiar L

1/2 szklanki kremówki 30%

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

30 dag chałwy waniliowej

POLEWA:

15 dag chałwy waniliowej

1/2 szklanki kremówki 30%

WYKONANIE:

SPÓD:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia (można ją najpierw wysmarować masłem).

Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, przełożyć do tortownicy, wyrównać, ugnieść i odstawić do lodówki do stężenia.

MASA SEROWA:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termo obiegiem)

Ser zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym.

Pojedynczo dodać całe jajka, miksując tylko tyle, żeby się połączyły.

Dodać kremówkę, przesianą mąkę i wymieszać.

Na koniec dodać pokruszoną chałwę.

Masę przelać do tortownicy, postawić ją na środkowej półce piekarnika.

Na dolnej półce ustawić naczynie z gorącą wodą.

Piec 60 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić w lodówce.

POLEWA:

Chałwę pokruszyć do rondelka, dodać kremówkę.

Podgrzewać rozcierając, żeby nie było grudek, aż zgęstnieje.

Stygnącą polewę wylać na wierzch sernika.

Odstawić do stężenia.