Przepis
SPÓD:
10 dag maślanych ciasteczek pełnoziarnistych
5 dag masła
MASA SEROWA – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej:
80 dag twarogu na sernik z wiaderka
3/4 szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
4 jajka rozmiar L
1/2 szklanki kremówki 30%
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag chałwy waniliowej
POLEWA:
15 dag chałwy waniliowej
1/2 szklanki kremówki 30%
WYKONANIE:
SPÓD:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia (można ją najpierw wysmarować masłem).
Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, przełożyć do tortownicy, wyrównać, ugnieść i odstawić do lodówki do stężenia.
MASA SEROWA:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termo obiegiem)
Ser zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pojedynczo dodać całe jajka, miksując tylko tyle, żeby się połączyły.
Dodać kremówkę, przesianą mąkę i wymieszać.
Na koniec dodać pokruszoną chałwę.
Masę przelać do tortownicy, postawić ją na środkowej półce piekarnika.
Na dolnej półce ustawić naczynie z gorącą wodą.
Piec 60 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić w lodówce.
POLEWA:
Chałwę pokruszyć do rondelka, dodać kremówkę.
Podgrzewać rozcierając, żeby nie było grudek, aż zgęstnieje.
Stygnącą polewę wylać na wierzch sernika.
Odstawić do stężenia.