Sernik chałwowy

Lidia
Ciasta
28.09.2019 19:21
Sernik chałwowy
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

* 1 kg mielonego białego sera

* 40 dkg chałwy czekoladowej

* 150ml śmietany 30 %

* 3/4 szklanki cukru* 5 dużych jajek

* 1 opakowanie budyniu waniliowego

* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

* 1/2 szklanki oleju

 Na spód:

* 25 dkg pokruszonych herbatników

* 1/3 kostki masła

Na polewę:

* 20 dkg chałwy czekoladowej

* 1 tabliczka czekolady mleczne

j* 200 ml śmietany 30 %

Przepis

Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 24x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia.

Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowo-chałwowej.

Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń, olej i śmietanę po krótkiej chwili miksowania składników. Po dodaniu śmietany ( dodałam ją w ostatniej kolejności) miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą.

Zanim dodałam chałwę zblendowałam ją. Chciałam uzyskać masę jednolitą. Można też oczywiście ją pokruszyć i taką dodać do sera - jak kto lubi:)

Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką delikatnie wymieszałam z masą chałwowo - serową..
Na koniec uperfumowałam ekstraktem z wanilii.

Wyłożyłam na spód herbatnikowy, wyrównałam wierzch szpatułką.

Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy.

Po wystudzeniu polałam polewą chałwową.
Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną