Tort z masłem orzechowym i kremem z Nutellą

Gosia
24.10.2014 13:41
Tort z masłem orzechowym i kremem z Nutellą

Przepis

Masło orzechowe oraz Nutella to dwa smakołyki, którym w naszym domu nikt nie potrafi się oprzeć i chyba nie jesteśmy w tym odosobnieni, prawda? ;) Ja mogę wyjadać masło orzechowe łyżką, podczas gdy mój Mąż po kryjomu wyjada Nutellę. Dobrze, że Zuzia nie wie, jakie z nas łasuchy ;P

Wracając jednak do tortu, mówię Wam – rozpusta! :)) Ciasto pochodzi z przepisu na babkę z tej strony. Ja zmieniłam nieco proporcje, podzieliłam ciasto na 3 porcje i upiekłam w okrągłych formach, zmniejszając odpowiednio czas pieczenia. Ciasto jest dosyć ciężkie, wilgotne i mocno orzechowe. Pyszne! Przełożyłam je prostym kremem na bazie bitej śmietany oraz kremówki z dużą ilością Nutelli. Do tego obsypałam wierzch posiekanymi orzeszkami ziemnymi w czekoladzie. Mniam, mniam :)

Bardzo, bardzo, bardzo polecam :)

Składniki na 3 blaty orzechowe o średnicy 20cm*:

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli (jeżeli używacie słonego masła, wystarczy 1/2 łyżeczki)

225g miękkiego, niesolonego masła

3 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki masła orzechowego dobrej jakości (nie ma znaczenia, czy będzie gładkie, czy z kawałkami orzechów; ja użyłam naturalnego masła organicznego, bez dodatków)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

5 dużych jaj

1 szklanka mleka

Krem:

250g serka mascarpone

300g Nutelli

250ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Dodatkowo:

orzeszki ziemne w czekoladzie do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a mascarpone oraz kremówka schłodzone.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj w misce i odstaw.

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj dokładnie. Wmieszaj ekstrakt waniliowy.

Wbijaj do masy jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu (w razie potrzeby zbierz masę z brzegów oraz dna misy miksera).

Do masy maślanej dodawaj wymieszane suche składniki na przemian z mlekiem, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia.

Przygotowaną masę podziel pomiędzy trzy okrągłe formy wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Jeżeli nie masz trzech jednakowych foremek lub w Twoim piekarniku nie zmieszczą się wszystkie trzy na raz, możesz śmiało piec blaty pojedynczo.

Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw w formie przez 5 minut, po czym delikatnie oddziel boki ciasta od brzegów formy i wyjmij na kratkę do wystudzenia.

Podczas, gdy blaty ciasta stygną, przygotuj krem. Nutellę oraz mascarpone zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona. Dodaj kremówkę i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Uważaj, by jej nie przebić.

Gdy ciasto wystygnie złóż tort w całość. Połóż pierwszy z blatów na paterę lub talerz i posmaruj 1/4 kremu. Przykryj drugim blatem ciasta i znów posmaruj 1/4 kremu. Ułóż ostatni z blatów na wierzchu, po czym wyłóż na tort pozostały krem, pokrywając wierzch i boki tortu. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi w czekoladzie.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)

* Można też przygotować tort w dwóch formach o średnicy 23 – 25cm. Należy wtedy pamiętać, że czas pieczenia może się nieco różnić od podanego w przepisie.