Przepis
Składniki( na 2 duże porcje)/ingredients( 2 servings)
-sałata(opcjonalnie szpinak/rukola)/ salad mix( lettuce or fresh spinach/arugula)
-połówka filetu z kurczaka( ok.200 g)/boneless chicken brest( 7oz.)
-2 garście pełnoziarnistego makaronu(ok.40 g)/ 1.5oz. wholewheat pasta
-35 g sera z niebieska pleśnią/ piece of blue cheese
-duża garść suszonych pomidorów(30 g)/ few sundried tomates
-garść żurawiny(20g)/ 2 Tbls draied cranberry
-garść orzechów(25 g)/ few walnuts
-kilka oliwek/ few olives
-czosnek, sól i pieprz/ garlic, salt and pepper
Na dressing/ for dressing
-2 łyżki oliwy Extra Vergine( u mnie Monini)/ 2 Tbls extra vergin olive oil
-2 łyżki musztardy/ 2 Tbls mustard
-łyżka miodu/ 1 Tbls honey
-łyżeczka sosu sojowego/ 1 tsp soysauce
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażyć. Jednocześnie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente.
Na talerzach ułożyć warstwę sałaty, na to połowę kurczaka, pomidorów, żurawiny, pokrojonych oliwek i sera. Ponownie warstwę sałaty, potem pozostałą część składników. Posypać posiekanymi orzechami.
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, polać sałatkę
Cut chicken brest, season and fry. Cook pasta( al dente would be the best).
Put tier of lettuce on plates, than half of chicen, sundried tomatoes, cranberry, diced olives and bluecheese. again tier of lettuce and the rest of ingredients. Sprinkle with chopped walnuts.
Combine all ingredients od dressing and pour over the salad.