Ciasto Cappuccino - PRZEPIS

Ewelina
Ciasta
21.04.2014 7:53
Ciasto Cappuccino - PRZEPIS

Przepis

Składniki biszkopt:

5 jaj

3/4 szkl. cukru

5 łyżek oleju

1 szkl. mąki (bez 2 łyżek)

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa cappuccino:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietanki 36%

4,5 płaskiej łyżeczki żelatyny

10 łyżek kawy cappuccino

3 łyżki cukru pudru

Na górę:

500 ml śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru

śmietanofix (opcjonalnie)

tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).

3 łyżeczki kawy zaparzyć w 100 ml wody i nasączyć nią biszkopt

Krem cappuccino: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino.

Na górę: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną