Big Amerykanki

Krzysztof
20.10.2014 16:30
Big Amerykanki

Przepis

SKŁADNIKI NA 8 GIGANTÓW LUB 16-20 MNIEJSZYCH:

300ml mleka

4 jajka rozmiar M

600g mąki pszennej

130g masła

300g cukru

2 łyżeczki przyprawy amoniak

LUKIER:

2 szklanki cukru pudru

4 łyżki ciepłej wody

Oczywiście jeżeli lukier jak wyjdzie za gęsty to dolewamy wody a jeżeli za rzadki dosypujemy pudru.

Mleko miksujemy razem z jajkami. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z cukrem i amoniakiem i wsypujemy do masy jajecznej. wszystko mieszamy a na sam koniec wlewamy płynne masło. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników.

Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem i za pomocą łyżki wykładamy ciasto. Ja na jedną bułkę wyłożyłam 3 łyżki i wyszły gigantyczne więc polecam wykładać 2 łyżki lub 1,5 na jedną bułkę w sporych odstępach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.18-20minut.

Po wystudzeniu smarujemy z jednej strony lukrem (z tej płaskiej strony)

Smacznego:)