Przepis
SKŁADNIKI NA 8 GIGANTÓW LUB 16-20 MNIEJSZYCH:
300ml mleka
4 jajka rozmiar M
600g mąki pszennej
130g masła
300g cukru
2 łyżeczki przyprawy amoniak
LUKIER:
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody
Oczywiście jeżeli lukier jak wyjdzie za gęsty to dolewamy wody a jeżeli za rzadki dosypujemy pudru.
Mleko miksujemy razem z jajkami. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z cukrem i amoniakiem i wsypujemy do masy jajecznej. wszystko mieszamy a na sam koniec wlewamy płynne masło. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników.
Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem i za pomocą łyżki wykładamy ciasto. Ja na jedną bułkę wyłożyłam 3 łyżki i wyszły gigantyczne więc polecam wykładać 2 łyżki lub 1,5 na jedną bułkę w sporych odstępach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.18-20minut.
Po wystudzeniu smarujemy z jednej strony lukrem (z tej płaskiej strony)
Smacznego:)